Konsertti (suora lähetys YouTubeen)

G.B. Pergolesi (1710-1736): Stabat mater (Marian murhe)
Terttu Iso-Oja, sopraano
Liisu Aurasmaa, altto
Tea Polso, urut

G.B. Pergolesi (1710-1736): Stabat mater (Marian murhe)
Terttu Iso-Oja, sopraano
Liisu Aurasmaa, altto
Tea Polso, urut

Konsertti tulee suorana live-esityksenä YouTubeen.

...

Marian murhe ristin juurella

Hiljaisen viikon maanantai-iltana klo 18 kuullaan Ilmajoen seurakunnan YouTube-kanavalla suorana lähetyksenä italialaisen säveltäjän Giovanni Battista Pergolesin (1710-1736) Stabat mater. Se on yksi länsimaisen musiikinhistorian keskeisimmistä kirkkomusiikkiteoksista. Latinankielisen teoksen alkusanat tarkoittavat suomeksi "Seisoi äiti tuskainen". Teos käsittelee Marian kärsimystä poikansa Jeesuksen ristin äärellä ja siitä kumpuavaa rukoilijan mietiskelyä. Tekstin on todennäköisesti kirjoittanut Jacopone da Todi 1200-luvulla. Katolinen hymniteksti on sävelletty satoja kertoja, kuuluisimpia Stabat materin säveltäjiä ovat Pergolesin ohella Rossini, Dvo?ák ja Vivaldi.

Stabat mater jäi yhdeksi 26-vuotiaana kuolleen Pergolesin merkittävimmistä sävellyksistä. Tyylillisesti barokin ja esiklassismin välimaastoon sijoittuva teos on alun perin sävelletty sopraano- ja alttosolisteille ja jousiorkesterille. Konsertissa laulavat sopraano Terttu Iso-Oja ja altto Liisu Aurasmaa. Orkesterin osuutta hoitaa urkuri Tea Polso. Konsertin kesto on n. 45 minuuttia.