Uutislistaukseen

Ei vieraita ja muukalaisia

Jokaisella ihmisellä on luovuttamaton ihmisarvo. Jokaisessa ihmisessä näkyy Jumalan luomistyön jälki. Jokaista ihmistä Jumala kutsuu yhteyteensä. Kutsu ei riipu henkilökohtaisista ominaisuuksista, kuten kansallisuudesta.

Seurakunta Ilmajoellakin toteuttaa tätä kutsua ja iloitsee jokaisesta ihmisestä, jonka ilosanoma rakastavasta Jumalasta tavoittaa. Silloin toteutuu viime pyhänä kirkossa luettu Raamatun sana:

”Te ette siis enää ole vieraita ja muukalaisia, vaan kuulutte Jumalan perheeseen, samaan kansaan kuin pyhät.” (Ef. 2:19)

Tähän tekstiin perustuu myös runo ”Kukaan ei ole vieraslaji”. Anna-Mari Kaskinen on sanoittanut runon puolustaakseen näitä edellä mainittuja kristillisiä arvoja ja julkaissut sen Facebookissa. Samasta syystä viime pyhän (12.7.2020) messun toteuttajat olivat ottaneet tämän runon tuoreeltaan käyttöön. Tämä ratkaisu oli seurakunnan oma, lupaa sanoittajalta ei kysytty. Seurakunta pahoittelee tätä menettelyä.

Runo synnytti kohun sosiaalisessa mediassa, kun paikkakuntalainen kansanedustaja Juha Mäenpää huomioi runossa esiintyvän sanan ”vieraslaji”. Syntyi keskustelua siitä, oliko kirkossa esitetyllä runolla poliittisia tarkoitusperiä. Seurakunta ja Kaskinen ovat yhtä mieltä siitä, että runo viestittää jokaisen ihmisen arvokkuutta Jumalan silmissä. Sen tavoite ei ole loukata ketään. Runossa esiintyvä sana ”vieraslaji” liittyy toki ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun. Seurakunnan arvopohjan vuoksi on selvää, että ketään ihmistä ei voi rinnastaa vieraslajiin.

Enempiä tulkintoja ei kohusta ole syytä tehdä. Somekeskustelu sai laajaa mediahuomiota, ja äänenpainot jyrkkenivät. Mielestäni keskustelu sai jopa sellaisia piirteitä, jota voidaan kutsua vihapuheeksi. Siksi keskustelua seurakunnan Facebook-sivustolla rajoitettiin. ”Jumalan perhe” voi toki välillä jopa riidelläkin, mutta keskeisempää on yhteisen suunnan etsiminen. Siksi seurakunta haluaa ensi sijassa viestiä sitä sanomaa, jossa ytimenä on Jumalan jokaiselle osoittama armo ja rakkaus. Sormella osoittelu ei edistä tätä sanomaa. Toivon, että tämä sanoma saa kivet tippumaan jokaisen kourasta.

Olen huolissani vastakkainasettelua synnyttävästä keskustelukulttuurista Ilmajoella. Nyt syntyneessä kohussakin se on aiheuttanut jopa pelkoa kanssaihmisissä. Jos me otamme todesta ne kristilliset arvot, joilla Ilmajoen seurakuntaa on rakennettu, me rakennamme yhteyttä toistemme välillä. Jos me todella kuulumme Jumalan perheeseen, me emme osoita käytöksellämme yhtäkään Jumalan lasta vieraaksi tai muukalaisiksi, vaan kohtelemme jokaista sisaruksenamme. Sellainen kohtelu kutsuu kodin lämpöön, jäseneksi ”samaan kansaan kuin pyhät”.

 

Jani Latva-Nikkola

kirkkoherra

Ilmajoen seurakunta

18.7.2020 14.32