Kirkko

Ilmajoen kirkko

Kirkko

Kirkkotie 18, 60800 Ilmajoki

Historiaa

Kirkon alkuajoilta ovat peräisin tukholmalaisen puunveistäjän Jaakko Klerckin tekemät neljän evankelistan ja kastemaljaa pitävän enkelin puuveistokset. Kirkon ensimmäinen korjaus tehtiin vuonna 1836, jolloin Mikael Toppeliuksen tekemät raamatunhistorialliset kuvat katossa ja seinissä valitettavasti peitettiin maalilla.

Alunperin kirkossa oli vaasalaisen Johan Almin maalaama kaksiosainen alttaritaulu, joka kuvasi Jeesusta ristillä ja Pyhää ehtoollista. Tämä alttaritaulu on nähtävillä Ilmajoen kirkkomuseossa. Vuonna 1878 alkuperäisen alttaritaulun tilalle asetettiin nykyinen, vaasalisen taiteilijan Alexandra Frosterus-Såltinin maalaama alttaritaulu. Tämän alttaritaulun ylempi osa kuvaa ylösnousseen Jeesuksen ja Marian kohtaamista puutarhahaudalla. Alempi kuva esittää haudassa olevaa Jeesusta, jota enkelit palvelevat. Tämän alttaritaulun lahjoitti värjäri Johan Pihlman.

Remontit ja korjaustyöt

Vuonna 1934 vietettiin seurakunnan 400-vuotisjuhlaa, jota varten kirkko korjattiin perusteellisesti. Tältä ajaisin ovat peräisin taiteilija Urho Lehtisen maalaukset lehtereillä ja katossa. Lehterimaalausten aiheina ovat Jeesuksen vertaukset: Kylväjä, Suuret illalliset, Kymmenen neitsyttä, Taivasten valtakunnan nuotta ja Hyvä Paimen.

Kirkon katossa on puolestaan Ilmestyskirjaan liittyvät maalaukset: Iankaikkinen evankeliumi, Elämän puu, Taistelu ja voitto sekä Karitsan valtaistuin. Urho Lehtisen maalaamia ovat myös sakariston ikkunassa olevat lasimaalaukset Usko, Toivo ja Rakkaus. Kirkon eteläsiiven lehterin reunalle on sijoitettu Juho Ala-Könnin kotiseurakunnalleen lahjoittama kello.

Kirkon viimeisin mittava remontti valmistui vuonna 1998. Alapohjan rakenteita uusittiin lahovaurioiden takia ja kirkon sisätiloissa suoritettiin laaja peruskorjaus. Kirkkoon lisättiin WC-tiloja ja kirkkoväen huone mm. vihkipareja varten joitakin penkkirivejä poistamalla. Kirkon yleisilmettä muutettiin valoisammaksi värisävyillä, uusitulla valaistuksella ja avaamalla keskitorni uudestaan kattoikkunaksi. Alttaripöytä irrotettiin alttariseinästä ja kuorikaiteista tehtiin siirrettävät. Osittain entisöidyn saarnatuolin viereen jätettiin penkeistä vapaa esiintymistila. Remontin arkkitehtinä toimi Maria Rauhala ja rakennusmestarina Kalervo Vahala.

Remontin jälkeen kirkossa on n. 900 istumapaikkaa. Kirkon penkeissä kuuluvuuden takaa remontin yhteydessä uudistettu äänentoistojärjestelmä. Nykyiset kirkon urut ovat vuodelta 1951. Ne ovat 34 äänikertaiset ja toiminnaltaan sähköpneumaattiset.

Kellotapuli

Kirkon vieressä sijaitseva kellotapuli on rakennettu 1804. Alun perin se toimi myös vainajien säilytystilana. Nykyisin kellotapulissa on kesäisin myös kahvilatoimintaa.

Nykyinen kirkko on järjestyksessä kolmas. Sen rakensi tunnettu kirkonrakentaja Matti Honka vuosina 1764-1766. Kirkko on ristikirkko, jossa alttari sijaitsee lähes keskellä kirkon ristien kulmauksessa.

Parkkipaikka

Kirkon parkkipaikka löytyy Kirkkotien toiselta puolelta seurakuntakeskuksen edestä. Parkkipaikalta on kirkkoon esteetön kulku.

Esteetön kulku Esteetön kulku
Induktiosilmukka Induktiosilmukka
Pysäköinti Pysäköinti
wc wc

Tapahtumat

ti 6.12. klo 10.00

Kirkkotie 18, 60800 Ilmajoki

Sanajumalanpalvelus

Tervetuloa itsenäisyyspäivän sanajumalanpalvelukseen! Aiheena "Kiitos isänmaasta",
to 8.12. klo 18.00

Kirkkotie 18, 60800 Ilmajoki

Laulun lähde

Tervetuloa kuoroon!
la 10.12. klo 18.00

Kirkkotie 18, 60800 Ilmajoki

Runon ja musiikin ilta

Tervetuloa runon ja musiikin iltaan! Tilaisuudessa kuullaan jouluisia runoja ja yksinlauluja sekä lauletaan yhdessä tuttuja joululauluja.
su 11.12. klo 10.00

Kirkkotie 18, 60800 Ilmajoki

Messu

Tervetuloa 3. adventtisunnuntain messuun! AIheena "Tehkää tie Kuninkaalle".
su 11.12. klo 15.00

Kirkkotie 18, 60800 Ilmajoki

Kauneimmat joululaulut

Tervetuloa laulamaan joululauluja!
su 11.12. klo 18.00

Kirkkotie 18, 60800 Ilmajoki

Kauneimmat joululaulut

Tervetuloa laulamaan joululauluja!
ti 13.12. klo 13.00

Kirkkotie 18, 60800 Ilmajoki

Kauneimmat Sinua varten

Lämpimästi tervetuloa joulukirkkoon Sinua varten!
ke 14.12. klo 18.00

Kirkkotie 18, 60800 Ilmajoki

Lasten kauneimmat joululaulut

Tervetuloa laulamaan joululauluja!